Blog

Su Tüketiminin Önemi Nedir?

Su Tüketiminin Önemi Nedir?

Dünyada var olan bütün canlıların yaşamını sürdürebilmesi için oksijene ve suya ihtiyacı vardır. Bu nedenle su biyolojik yaşamın sürdürülmesinde önemli bir etkendir. Yetişkin bir insan vücudunun ağırlığının %50-70 kısmını su oluşturur. İnsanlarda bu oranlar yaşa, kiloya, boy uzunluğuna hatta kişinin fiziksel etkinlik derecesine bağlıdır. Genel endekslere göre erkeklerde vücut ağırlığının %60’ını, kadınlarda %70’ini ve çocuklarda da %65-75’ini su oluşturmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte su oranında azalma meydana gelirken vücut yağ oranında artış gösterir. Bu açıdan insan sağlığı için her geçen sürede su tüketimi daha önemli hale gelir.

Su Tüketiminin Önemi

Su Tüketiminin Önemi
Su Tüketiminin Önemi
  • Beyin, omurilik ve diğer organların korunmasını su içerek sağlanır,
  • Akciğerde bulunan hava vücuttaki su tüketimi sayesinde nemlenir ve solumaya yardımcı olur,
  • Günlük yeterli miktarda tüketilen su metabolizmayı hızlandırır ve vücut ısısının korunmasını sağlar,
  • Besinlerin sindirilip enerjiye dönüştürülmesinde rolü büyüktür,
  • Su, atık ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar,
  • Kanın vücuttaki akışkanlığını sağlar, kan hacmi ile dengesini düzenler,
  • Eklemlerin kayganlığı ve kasların dengesi vücuttaki su oranına bağlıdır,
  • Vücutta oluşan ödemlerin atılmasında önemlidir.

Su ve Ödem İlişkisi

Ödem insan vücudunda şişkinlik yaratan bir durumdur. Genel anlamda ise vücudun fazla su tutmasıdır. Ödem normal şartlarda kişiye zararlı gelse de herhangi bir sağlık problemine yol açmaz. Oluşan ödemi atmada suyun rolü büyüktür. Olabildiğince fazla su içilmeli fakat içerken de boy ve kilonuza göre vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar suyu almak gerekmektedir.

Su ve Bağırsak Sağlığı İlişkisi

Sağlıklı yaşam için gerekli olan su, bağırsak sağlığında da büyük rol taşır. Besinler yoluyla aldığımız liflerin sindirilmesi ve bağırsakların daha kolay çalışması için gün içinde alınan su miktarı çok önemlidir.

Beslenme üzerinde kalınbağırsak daha çok etkilidir. Yediğimiz yağlı besinler (doymuş hayvansal besinler, sucuk, tereyağ, sosis, salam, vb.) kalınbağırsak kanserinin başlangıcına neden olur. Bu noktada tüketilen su kalınbağırsakta temizleme işlevi görür.

Ne Kadar Su İçmelisin?

Ne Kadar Su İçmelisin?
Ne Kadar Su İçmelisin?

Vücudumuz için su almak olmazsa olmazdır. İnsan vücudu için belirtilen oranlara göre ortalama 8-10 bardak su içilmelidir. Kendi vücut indekslerine göre hesaplamak isteyen kişiler ise güncel kiloları ile 33 gramı çarpmalıdır. “Kilo x 0,033 = Günlük Su İhtiyacı” ne kadar su içilmesi gerektiğinin cevabını vermektedir.

Çay ve Kahve Su Yerine Geçer mi?

Vücudun ihtiyacı olan su, suyun kendisinden ve su ile yapılan şeylerden tam olarak karşılanmasa da etkisini görmektedir. Örneğin, taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay, ayran gibi içecekler sayesinde de su ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir. Ancak çay ve kahve tam anlamıyla hiçbir zaman su yerine geçmez. Bu neden su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir