İnsülin Direnci ve Hipoglisemiye Özel Beslenme Tedavisi
İnsülin hormonu, yemek yenmesinin ardından kandaki şeker yükselmesinin dengelenmesi amacı ile salgılanmaktadır.
İnsülin hormonu, yemek yenmesinin ardından kandaki şeker yükselmesinin dengelenmesi amacı ile salgılanmaktadır. Bu sayede ani bir şeker yükselmesi meydana gelmez ve kişinin kan şekeri dengede kalır. İnsülin direncinin oluşumunda, vücuttaki dokuların bu hormona gerekli tepkiyi vermedi olarak gözlemlenmektedir. Yani şeker hücrelere gönderilemez ve bu durumda kanda birikir.
Hipoglisemi veya insülin direnci bulunan kişilerin, alanında uzman diyetisyen yardım almalarında fayda vardır. Bu hastalıkların özel olarak ele alınması ve uygun bir sağlıklı beslenme programı oluşturulması gerekmektedir.
Hipoglisemi, kandaki şeker miktarının düşüklüğüdür. Bu hastalığa sahip olan kişilerin birçok farklı fiziksel belirtisi mevcuttur. Sinirlilik, yorgunluk, normalden fazla terleme, kalp çarpıntısı bu belirtiler arasındadır. Hipoglisemi problemi olan kişilerin de şeker hastası olma riski yüksektir. Bu sebeple mutlaka hipoglisemiye özel beslenme önemlidir. İnsülin direnci olan kişilerin ise metabolizmaları yavaş çalışmaktadır. Dolayısı ile bununla birlikte kişilerde kilo problemi de meydana gelmektedir. İnsülin direncinde beslenme oldukça önemli bir detay olup, kişilerin kilolarının da kontrol altına alınması gerekmektedir.
Alanında uzman diyetisyenler, kişilerin hipoglisemi veya insülin direnci durumlarını değerlendirerek, kişiye özel bir beslenme programı oluşturmaktadır. Bu sayede bu hastalıkların ileri düzeylere giderek şeker hastalığı oluşumunun engellenmesi hedeflenmektedir. Önemli olan sağlıklı beslenme alışkanlığı edinilmesidir. Sonrasında kişilerin kilo kontrolleri ele alınmaktadır. Özellikle insülin direnci olan hastalar için sağlıklı beslenme alışkanlığı edinilmesi ile birlikte kilo da kontrol altına alınmaktadır.
Randevunu Oluştur
Size en uygun gün ve saat için randevunuzu alabilirsiniz.
Ben Büşra TEZGEL, Samsun’da doğdum. İlkokul ve lise öğrenimimi Samsun’da tamamladım. Küçük yaşlarda her çocuğa sorulan “İlerde ne olmak isterseniz?” sorusuna her zaman sağlık alanında çalışmak cevabını verdim. Lisede diyetisyen olmaya karar verdim ve bu hedef doğrultusunda çalışmalarımı sürdürdüm.
Hayalimdeki mesleğe 2013 yılında Cyprus İnternational University’de Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanarak başladım. 2017 yılında diyetisyen unvanı ile mezun oldum. Lisans eğitimim boyunca çeşitli alanlarda eğitim ve kongrelere katıldım. Alanımda aktif olmaya özen gösterdim.
Stajımı Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde poliklinik, yetişkin –çocuk kliniği ve kurum olmak üzere bir çok bölümde yaptım. 2018 yılında Dyt.Merve Okutgen Diyet Mutfağında çalıştım. Diyet yemeklerinin menü planlaması, kişiye özel kalori hesabı, yemek paketlenmesi, mutfak kontrolleri ve danışan görüşmeleri yaptım.
2019 yılında İlkadım/SAMSUN’da kendi ofisimi açtım. Yüz yüze diyet görüşmelerime başladım. Ayrıca Türkiye ve dünyanın her yerinden danışanlarıma online diyet hizmet vermekteyim.